Hoe ik met Shiatsu in aanraking kwam.

Na een verhuizing in 2000, vond ik in een medisch centrum een folder met informatie over Shiatsu. Ik had geen idee van wat shiatsu inhield, maar ik had 'iets' nodig en maakte daarom mijn eerste afspraak. Zo belandde ik in de praktijk van drs. Miriam Santos. Na de eerste behandeling was ik letterlijk sprakeloos. Nog nooit had ik mij zo kalm gevoeld. De spanning in mijn lichaam was verdwenen, het malen in mijn hoofd was gestopt. Ik bevond mij in een cocon van vredige stilte en wilde dit gevoel nooit meer kwijtraken. Er volgden nog vele shiatsu-afspraken en op uitnodiging van Miriam deed ik een paar jaar later mee aan een proefles van de 'Beginning'-opleiding. Module na module volgden elkaar op. De groep waarvan ik deel uitmaakte was een heel enthousiaste. We deden de drie-jarige opleiding in versneld tempo en onder supervisie van Miriam, gaven we regelmatig demonstraties op beurzen en bij ontbijt t.v. om te laten zien, voelen en uit te leggen wat shiatsu inhoudt.

Miriam Santos is een gedreven docent en ambassadeur van shiatsu. Zij volgde haar opleiding in N. Y. bij Sensei Wataru Ohashi en voerde in New York  (van 1987 tot 1999) praktijk met hem als shiatsu consultant en docente in zijn opleidingscentrum. Na haar huwelijk met een Nederlandse leraar, startte zij in Nederland haar shiatsupraktijk en verbond daar later haar eigen opleidingsinstituut aan. Zowel Ohashi's 'Ohashiatsu' als Santos' 'Yoishiatsu' baseren zich op de 'Zen Shiatsu' van Masunaga. Shizuto Masunaga was een Japanse psycholoog die, door zijn heldere inzichten, de meridianen in kleuren kon duiden. Als psycholoog maakte hij de Japanse Shiatsu voor de Westerling toegankelijker door de Oosterse betekenis van de interne organen, elementen en meridianen te verbinden aan de Westerse fysiologie.

In 2005 deed ik eindexamen en behaalde het diploma. Ik kon toen meteen beginnen in de de fysio-manuele praktijk van Joep Mathot in Hilversum. Er werkten daar al twee acupuncturisten op de Japanse wijze 'Toyo Hari' en de Shiatsu sloot aan op de Oosterse afdeling van de praktijk. Joep Mathot, Bart Wintjes en Fumi Kobayashi zijn sinds lang dierbare vrienden en collega's.

Door de jaren heen heb ik veel geleerd van mijn docenten en collega's, maar vooral veel geleerd van mijn clienten. Na 13 jaar, heb ik mijn shiatsu-bevindingen samengevoegd tot een eigen stijl. Zo werk ik nu in volledige vrijheid, maar met 'Zen Shiatsu' als basis en bovenal vol goede intentie naar u als client. Via de Oosterse filosofie en Vijf Elementen-theorie probeer ik  het leven toe te lichten en, naar ik hoop, u ook te helpen het leven 'lichter' te maken.

Over mijzelf

Met mijn medemens voel ik diepe verbondenheid. Ik houd van inspirerende uitwisseling, van gezelligheid, van lachen, lekker eten, koken, van schoonheid, dansen en muziek. In de natuur vind ik helende stilte, geniet ik van landschappen vol wisselende kleur en ervaar ik intens hoe de wonderen van de seizoenen zich steeds weer opnieuw voltrekken. Wanneer je het leven in elke vezel van je lichaam hebt leren voelen, wanneer je beseft dat bijna niets dat vanzelfsprekend lijkt dat ook werkelijk is, kun je de, steeds weer tot leven komende, natuur als een groot geschenk ontvangen.

Dankbaar ben ik ook voor een goede gezondheid, voor mijn kind, mijn hechte band met familie, dierbare vrienden en collega's, voor hartverwarmende redders in nood, fijn werk en lieve clienten. Dankbaar voor alles dat zo gewoon lijkt, maar veel mensen toch nog steeds moeten ontberen; een veilig dak boven ons hoofd, warm water uit de kraan en een tas vol boodschappen. 

Opleidingen

Voor uw informatie vindt u hieronder de opleidingen die ik heb gevolgd. Daarnaast heb ik, in de afgelopen 20 jaar, mogen werken in de fysio-manuele- en orthomoleculaire praktijk van Joep Mathot te Hilversum, in praktijk 'Oshide' in Nijeholtpade bij Bart Wintjes, bij Jeanette en Jerrell Waterval in hun 'Praktijk voor Oosterse Geneeskunde' te Almere, in groepspraktijk 'Stay-Tuned' aan de Luitgardeweg te Hilversum en, sinds 2012 op verschillende locaties, bij Loes Koot van iCoaching. Nu, ook samen met Rinus Bedeker e.a., in 'Gebouw De Koningin' (www.gebouwdekoningin.nl). Ik dank iedereen voor de fijne collegialiteit, inspirerende uitwisseling- en lessen, maar vooral voor de warme gastvrijheid, die ik overal heb mogen ervaren en genieten.


Shiatsu Acupressuur Hilversum Babs Keyner

Ortho Instituut bij dr. Gert Schuitemaker
Drie-jarige opleiding
: Orthomoleculaire voeding en Orthomoleculaire geneeskunde + gedurende 20 jaar, bijscholing, congressen, symposia en workshops.           

Hogeschool Voor Natuurgeneeskunde Arnhem HVNA: Regulier medische kennis: anatomie, fysiologie, pathologie 

A-licentie MBOG beroepsvereniging Maatschappij ter Bevordering Orthomoleculaire Geneeskunde van 2000 t/m 2015

Yoishiatsu instituut bij drs. Miriam Santos (FONG): Drie-jarige opleiding Zen Shiatsu, Shiatsu Advanced, Zwangerschap Shiatsu, Oosterse diagnose + gastcollege's Vijf Elementen voeding en 'Shiatsu in the Hospital' door docent/shiatsu-therapeut verbonden aan het 'Memorial Sloan Kettering Cancer Centre' te Manhattan N.Y.

       
  • 'Kum Nye’ Tibetaanse gewrichtenmassage – Tulku Lama Lobsang
  • Therapeutische massages – Vita Opleidingen Zeewolde
  • Aromatherapie CHI bij drs. Harm Rijpkema
  • Orthomoleculaire bijscholingen bij Vitamin Academy door Casper Oldenboom, Vitaminstore Amsterdam
  • Touch for Health I en II bij Instituut Peppink en Nelwan Amsterdam